Hva er nå dette spøkelset som har flyttet inn??

Utdrag fra Norges Parkinsonforbunds sider:
Parkinsons sykdom er en sykdom som rammer nervesystemet. Forekomsten av sykdommen er økende med alder og er en kronisk sykdom som tiltar og forverres gradvis.

Symptomer:
Hviletremor - skjelving i hvile
Rigiditet - økt stivhet og motstand i ledd ved passiv bevegelse
Akinesi/bradykinesi - langsomme bevegelser, startvansker, bråstopp i bevegelser
Endring i holdning, fremoverlutende kroppsholdning med endret tyngdepunkt og redusert balanse,

Parkinsons sykdom rammer begge kjønn, men er noe hyppigere hos menn enn hos kvinner. Sykdomsutviklingen og symptomene i starten av sykdommen varierer fra person til person. Hos mange starter sykdommen med skjelving, hos andre med stivhet og langsomme bevegelser i en arm eller et ben. Skjelving i hvile er et sterkt holdepunkt for Parkinsons sykdom.

I tillegg kan ikke-motoriske problemer, som depresjon, søvnforstyrrelser, apati følge med sykdommen. Slike ikke-motoriske symptomer forekommer ikke nødvendigvis hos alle pasienter.

Nå ble det mye fagstoff, men det kan være greit å ha det i bunnen.
I tillegg, det finnes ingen fasit og forløpet av sykdommen er individuelt.
Carpe diem :-)

#parkinsons sykdom

4 kommentarer

Anne Britt

09.02.2014 kl.14:03

Bloggen din er flott, Vibeke! Du vet, jeg har også prøvd å lage en blogg om Parkinson. Men jeg syns ikke jeg har fått helt dreisen på den.Det tror jeg du får til. Lykke til. Her kommer jeg innom og leser, og så har jeg jo litt skrivekløe.

Vibeke

09.02.2014 kl.20:55

Anne Britt:
Så flott at du har skrivekløe :-))). Jeg setter veldig stor pris på kommentarene dine. klem

christine

16.02.2014 kl.19:45

Så flott blogg du har lagd;) I likehet med deg googlet jeg og fant ikke mye oppløftende om parkinson...De samme bloggene som deg, heldigvis for Anne Britt sin. Min modningsprosess har pågått i halvannet år med mistanke, bekreftelse og fortrenging. G 20 ble satt 13 januar i år. Ennå er det sånn at jeg tror at det er feil iblant når jeg har gode perioder. Er tidlig i forløpet og trenger ikke medisin daglig, men bruker madopar ved behov som blir hyppigere. Kommer til å følge din blogg fremover, jeg er ikke kommet dit at jeg klarer være åpen om Mister P ennå. Ønsker deg en fin uke og vil bare si at jeg har god nytte av fysioterapeut og svinge igang høyre side. Vi ses kanskje en gang, bor i Finnmark.

Vibeke

16.02.2014 kl.21:11

christine:
Tusen takk for fin kommentar :-) Hadde vært moro å få til å treffes en gang :-)

Skriv en ny kommentar

Vibeke

Vibeke

50, Ibestad

Jeg er en 50 åring som har fått diagnosen Parkinsons sykdom. Vet ikke helt hva jeg føler, så jeg tenkte å skrive litt blogg. Kanskje noen har lyst å lese?

Kategorier

Arkiv

hits